4. Onze straatvuil leveranciers

Als je zo een tijdje straatvuil ruimt, begin je patronen te herkennen. Je leert je klanten als het ware kennen.
In de stekelbosjes liggen steevast blikjes, soms maar half opgedronken. Ook in heggen worden blikjes uit het oog weg gepropt. Wij hebben de filosofie dat de weggooier zich toch lichtelijk geneert en ze daarom min of meer verstopt. Dat geldt natuurlijk ook voor de hondenpoep-zakjesweggooier. Ook hij/zij heeft een voorkeur voor diezelfde stekelbosjes. Daaronder liggen ze uit het zicht, tenzij er zoals helaas nogal eens gebeurt, één halverwege blijft steken. Dan is het voor de gooier w’s. snel wegwezen. Voor ons is het een heel gepeuter het stinkende zakje uit de stekels te bevrijden.

Er zijn vaste plekken, waar mensen die reclamedrukwerk rondbrengen hun met plastic strips vastgebonden pakken los knippen. Die strips zijn echt vervelend. Je kunt ze moeilijk oppakken en omdat ze stug zijn passen ze slecht in je zak. Bij elke stap wipt zo’n strip er weer gemakkelijk uit. Ik ben al na de tweede ronde begonnen werkhandschoenen te dragen. Ik raap die strips dan ook maar meteen met de hand op en stop ze diep weg in de zak. Je leert je afval kennen.

Ik heb een hekel aan flessen. Ook die vinden we op vaste plekken in onze wijk. Ze zijn zwaar in je zak en ik gooi ze zo gauw ik er een tegen kom in een afval bak. Afvalbakken zijn er helaas bijna niet. Of dat invloed heeft op het zwerfvuil weten we niet, maar we denken dat sommige mensen toch misschien wel bereid zijn iets in een bak te gooien als die er is.
En dan zijn er ook echte vuile plekken, b.v. bij een garagebedrijf dat niet meer in bedrijf is of achter een elektriciteitshuisje. Het onkruid tiert er welig en dat is kennelijk een uitnodiging er je zaken weg te gooien. We vinden er regelmatig vuilniszakken. Dat melden we altijd aan het meldpunt van de gemeente. De eerste keren deden we deze plekken globaal aan. Het was gewoon te veel. Nu we “op orde” zijn, d.w.z. dat onze wijk er redelijk bij ligt, pakken we dit achterstallig onderhoud grondiger aan. Ik vind het lastig me hier met volle overtuiging op te storten, maar Frits wordt er volgens mij echt blij van. Hij heeft wel gelijk, iedere keer wordt het schoner en ziet het er beter uit.

Op dinsdag is er markt op het plein. De mensen van de Cambio doen hun best de achtergebleven rommel zoveel mogelijk op te ruimen, maar onze straten krijgen toch altijd heel wat mee als de wind “verkeerd” staat. Als het oud papier opgehaald wordt op woensdagmorgen blijft er helaas ook nogal wat rondzwerven. We ruimen dan ook meestal op woensdag, dan heb je echt eer van je werk.