2. Wat ruimen we op
Als je normaal door je straat fietst of loopt zie je weliswaar overal afval liggen, maar zelden ben je je echt bewust van wat je eigenlijk ziet. Afval, is een verzamelnaam. We vinden het smerig en kijken er liever niet naar. Als je gaat ruimen zoals wij, krijg je opeens een idee wat er echt ligt. Iedereen heeft het over blikjes en terecht, die liggen er veel. Dat ze vaak nog half gevuld zijn ontdek ik nu ik het vuil in mijn buurt verzamel. Het zijn vaak energiedrankblikjes, wat je onmiddellijk doet aannemen dat het vooral jongeren zijn die de zooi van zich afwerpen.
Sigarettenpakjes zijn een goede tweede en dan heb ik het niet alleen over de lege pakjes zelf, maar ook de cellofaantjes die er om heen zitten. Ze worden gemakkelijk weggegooid en zijn niet zo hinderlijk zichtbaar als witte papieren zakdoekjes. Als de straat nat is vormen die witte klonten tussen de stenen en dan zijn ze lastig te verwijderen. Dat geldt ook voor zilverpapier. Dat wordt platgereden en is bijna niet op te knijpen.
We vinden tot onze verbazing ook veel hondenpoepzakjes. Daar hebben we in onze gesprekken aan beide zijden van de straat dan een hele filosofie over. Frits heeft de theorie dat mensen zich waarschijnlijk toch onderhand wat generen als ze de drollen van hun viervoeter laten liggen. Ze lopen dus keurig met zo’n plastic zakje aan de riem en rapen de poep op. Tot zover gaat alles goed. Maar dan moet je met zo’n lullig zakje in de hand de straat doorlopen. Dat is voor een paar hondenbezitters in onze buurt kennelijk een brug te ver. We vinden elke week talloze zakjes onder de weinige struiken in de straat. Soms zijn ze blijven haken aan de doornige planten en vormen ze een lijnrechte aanklacht tegen het baasje. We peuteren ze er zuchtend uit en verbazen ons over onze buurtgenoten.
Snoepgedrag laat zich lezen in het zwerfvuil. Opeens vind je overal een bepaalt soort snoeppapiertje. Lastige dingen want ze zijn klein en moeilijk te pakken. Bij deze kleine stukjes afval maak je onbewust telkens even de afweging of het de moeite van het oprapen waard is. Je ziet soms een hele concentratie van die rottige papiertjes. Hier heeft duidelijk een groepje jongeren gehangen. De blikjes in de heggen rondom bevestigen deze conclusie.
Ook een actie van de supermarkt is terug te vinden op straat. Ten tijden van de EK voetbal vonden we veel verpakkingen van die smoppies, droppies of hoe al die weggeef- spaardingetjes ook mogen heten.
Verder zijn er altijd wel krasloten of parkeerbonnetjes te vinden. Het is waar we ons in deze wijk mee bezig houden.