7. De Fortuinhof

De Fortuinhof is het enige woonblok in onze buurt. Er zijn twee verdiepingen en de bewoners zijn passanten. Veel studenten, allochtonen en veel nogal vage figuren. Er is een binnenplaats en die ligt vol afval. Er staan ook veel auto’s waaronder een paar hele dure volgens Frits.
In de eerste weken van onze vuilopruimerij sloegen we de Fortuinhof over. Het is een plek waar ik zolang ik in deze buurt woon, nog nooit ben geweest.
Op een morgen besluiten we de afslag naar de binnenplaats te nemen. We schrikken van de troep. Er is een bank waar kennelijk goed gebruik van gemaakt wordt. Er liggen niet alleen veel blikjes, maar ook chips- en wietzakjes. Onze vuilniszakken zijn binnen de kortste keren vol. Iemand buigt zich over de balustrade en vraagt of we dit vrijwillig doen. Als ik bevestigend antwoord steekt hij zijn duim op. Frits vraagt of hij het de volgende keer wil doen, maar de man lacht een beetje en verdwijnt snel naar binnen.

Sindsdien stel ik als we de ingang van het hofje passeren altijd even de vraag: “Doen we de Fortuinhof ook?”. Meestal nemen we hem mee en het ziet er tegenwoordig inderdaad schoner uit; het helpt dus echt. Niet omdat de bewoners minder van zich afgooien waarschijnlijk, maar omdat we het achterstallige vuil hebben opgeruimd. Wat er nu ligt is gewoon de oogst van een week “leven” in de Fortuinhof. Eén keer treffen we iemand van de woningbouwvereniging. Hij knikt ons goedkeurend toe, maar roept ook zuchtend dat het dweilen met de kraan open is. We zien het als een uitdaging ook deze plek schoner te maken, hoewel het moeilijk is standvastig te blijven. Onlangs werden we bijna omver gereden door een luxe Mercedes met daarin een jongmens met haast.

Dat is wel een punt van aandacht trouwens. Je moet goed uitkijken bij het straatruimen. Auto’s hoor je wel aankomen, maar ik zit regelmatig bijna onder een fiets als ik onverwacht oversteek om iets op te rapen aan de andere kant. Meestal houdt de fietser in en krijg je een goedkeurend knikje, soms gaat het maar net goed. Die knikjes zijn aardig. We krijgen veel positieve reacties uit de buurt. We krijgen vaak te horen dat de straat schoner is geworden. Fijn die complimenten, maar ook zonder die aanmoedigingen zouden we doorgaan. We ruimen nu een half jaar en we hebben er echt lol in. We besluiten dat we na de vakantie doorgaan.